Dzisiaj przepis na pyszne ciasto- biały puch. Przepis nie jest mojego autorstwa, wzorowałam się na stronie www.mojeciasto.pl
Składniki:
125
g margaryny
300g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 tabliczki białej czekolady
600ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
wiórki z mlecznej czekolady
Są to składniki, których powinno się użyć. Ja osobiście zrobiłam po swojemu, bo kilku z nich nie miałam. I tak zamiast śmietanki 36% dodałam 18%, a że masa według mnie była za rzadka, wpadłam na genialny pomysł w celu zagęszczenia jej i dodałam pół jogurtu naturalnego :D Nie śmiejcie się, bo i tak wyszło bardzo dobre :)
Spód: Margarynę rozpuść w rondelku razem z mleczną czekoladą. Wymieszaj w
misce z pokruszonymi herbatnikami.
Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22cm i lekko
ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby
napęczniała.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a
następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i
wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Tu właśnie dodałam jogurtu.
Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw
ponownie do lodówki by dobrze stężało. W moim przypadku były to 2h. Gotowe udekoruj wiórkami czekolady.
Wow! Grate Love love love! Inspiration!
OdpowiedzUsuńhttp://afinaskaterblogspotcom.blogspot.ru/
pychotka!
OdpowiedzUsuńAle bosk oto wygląda, ciekawe jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńMniam. <3
OdpowiedzUsuńZgłodniałam. :)
little-jay999.blogspot.com
yummi!!!!
OdpowiedzUsuńfollow me! fashion illustrator!